ENTRANT
Ingredients
Pa de motlle, una llesqueta
per persona
Pernil dolç ½ tall per
persona
Un tallet de bacó sense
fumar
una rotllana de pinya
un tall de formatge, del
que es fon al anar al forn
formatge ratllat
pinyons
Torrar el pa, i untar-lo
amb mantega per un costat, a sobre posar-hi el tall de pernil dolç, una
rotllana de pinya, cobrir-la amb una llesca de formatge, fregir el bacó, a trossets petits, i escampar
per sobre el formatge, espolsar-hi el formatge ratllat, i els pinyons, i
posar-ho a gratinar al forn.
CONSOMÉ
Ingredients.
Una carcassa
de pollastre
Un os
de vedella
Un os
d’espina
Un trosset
de pernil
Api
Porro
Pastanaga
Per adornar
el consomé.
Una
culleradeta de xeres per persona
½ ou dur
Pernil dolç
tallat una mica gruixut.
Fer el brou
amb tots els ingredients, col·lar-lo posant un drapet al colador perquè no hi
quedi cap impuresa.
Picar els
ous ven petits, i el pernil a dauets, també petits. Repartir-ho amb tasses de
consomé, afegir-hi la culleradeta de xerès, i posar-hi un cullerot de brou.
Servir calent.
RODÓ DE VEDELLA, AMB COMPOTA DE FRUITA
Aquest rostit és millor fer-lo el dia anterior.
Ingredients
Un tall rodó de vedella lligat.
Dues gambes, o llagostins per persona
Una ceba grossa
Un tros d’api blanc
Un pebrot verd
Un cap d’alls
Un tomàquet
3 pastanagues
Un os de pernil que no sigui ranci
Un ramet d’herbes, (llorer, farigola, sajolida )
Un gotet de brandi
Oli, aigua, sal i pebre
Salpebrar el tall per tots els costats.
En una cassola, posar l’oli, i un cop calent enrossir el tall per tots els costats.
Afegir-hi l’os de pernil, i totes les verdures netes, deixar-ho uns 5 minuts, posar-hi el brandi, donar-hi unes voltes, vigilant que no s’enganxi.
Afegir-hi aigua que el cobreixi fins a la meitat, i deixar-lo coure, poc a poc girant-lo sovint perquè no s’enganxi , si fa falta afegir-hi miques d’aigua.
Un cop cuit treure’l, triturar totes les verdures, menys l’os de pernil, que només és per donar-li més gust , col·lar-ho, l’endemà tallar el rodó a tallets finets.
Fregir una mica les gambes, i posar-les alternades amb els fruits secs.
Tan es pot servir posant la carn a una safata, i el suquet per sobre, com posar la meitat del suquet a la cassola que l’hem cuit, posar-hi el tall ven posat i cobrir-ho amb l’altre meitat de suc, i posar-ho 5 minuts al foc, perquè la carn agafi més el gust del suquet.
Agafar una safata d’anar al forn, i posar-hi, una mica d’oli de rostir la vedella, una mica de brou que guardarem del consomé, i un gotet de brandi.
Tallar un parell de pomes mal tallades
Orellanes
Prunes seques
Pinyons
El suc d’una llimona.
Posar-ho a la safata i deixar-ho macerar un parell d’hores. Tot seguit posar-ho al forn 10 minuts.
Servir per acompanyar la carn, i si es prefereix, es pot posar tot barrejat amb la vedella, però queda més bonic per el voltant, junt amb les gambes.
La quantitat de fruits és a gust de cada un.
TARONGE CREMADA
Pelar taronges, tallar-les a rotllanes, i posar-les a una safata.
Tirar-hi per sobre un raget de Cointreau , espolsar-hi sucre, i cremar amb la paleta de cremar la crema catalana
Bon Nadal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada